maanantai 1. syyskuuta 2014

TÄYDELLINEN ALPPIKYLÄ - BAD GASTEIN

Pahoittelen jo etukäteen, tämä on ehkä maailman pisin postaus.

Eilinen kuumuus on enää muisto vain, nyt on koleaa ja aamulla sateli. Toivottavasti illaksi sää parantuisi, niin pääsisi tutkistiskelemaan lisää ihanaa Blediä. No, ainakin saa käyttää uutta sadetakkia ja ottaa vähän rennommin tänään.

Mutta sitten aiheeseen, eli Bad Gasteiniin. Paikkaan, jonne jäi pala sydäntä. Täydelliset maisemat, täydellinen luonto. Jos joku paikka on idyllinen, niin se on Bad Gastein. Siellä me Sound of Musicin maisemissa patikoitiin parina päivänä ja iltaisin istuskeltiin omalla parvekkeella katselemassa alppimaisemia. Näkymät meidän parvekkeelta oli aika pop.



Oli kyllä ihan huippua, että meillä oli tuolla oma parveke! Meillä oli myös oma keittiö, joten ruoat valmistettiin Bad Gasteinissa itse, ja ne syötiin parvekkeella. Ei tosiaan voinut ruokailunäkymistä valittaa.



Bad Gastein on noin 4000 ihmisen asuttama pikkuinen kylä. Kesäisin siellä juuri patikoidaan ja maastopyöräillään ja talvella se on talviurheilupaikka. Ihmeellisen internetin mukaan Bad Gastein on kylpyläkunta, mutta meidän tielle ei kyllä osunut kuin yksi kylpylä, vaikka aika lailla ympäri kaupunkia käveltiinkin.

Kävelyreitit oli merkitty alla olevaan, jo reissussa rähjääntyneeseen, karttaan. Tai ainakin ne oli yritetty merkitä, sillä joskus reitit vain loppuivat tai vaihtuivat toisiksi, vaikka kartalla ne jatkuivat. Suuri parannus olisi ollut, jos luonnossa olisi aina risteyksen kohdalla ollut merkitty, että mihin suuntaan mikäkin kävelyreitti jatkuu. Epäselvyyttä toi myös se, jos lähti reitille väärästä suunnasta; reitti oli merkitty vain toiseen suuntaan nuolilla, ja näin jäi epäselväksi, että mihin suuntaan matkaa piti jatkaa.


Mutta eipä tuo reitin epäselvyys niin kauheasti haitannut. Tulipa ainakin nähtyä uusia ja merkkaamattomia paikkoja. Kerran ihan merkitty reitti vei meidät jonkun yksityishenkilön takapihan läpi... Siellä meitä tervehtivät vuohet.

Ensimmäisenä kokonaisena päivänä lähdettiin aamupalan jälkeen kävelemään majatalon takaa lähtevää Erzherhog-Johann-Promenadea. Reitti sisälsi kävelyä pitkin polkuja metsässä, takapihalla, niityllä ja autotiellä. Promenade päättyi Gasteiner Badeseelle (kai), uimalammen rannalle, johon me pysähdyttiin nauttimaan kauniista kesäpäivästä ja kylmästä oluesta.
















Uimapaikka tuli ihan yllätyksenä, joten uimakamppeet ei olleet tulleet mukaan matkaan, ja uiminen jäi väliin. Allekirjoittaneelta se olisi jäänyt kyllä muutenkin, sillä lampi näytti kalankasvatuspaikalta...

Pysähdyksen jälkeen lähdettiin kävelemään Achenpromenadea pitkin. Reitti kulki joenrantaa pitkin ja päätyi kaupunkiin. Matkan varrella oli pari golfkenttää, ja toisella niistä näin ensimmäistä kertaa elämässäni luonnossa kauriin! Voi ilon päivää.













Achenpromenadekin päättyi lyhyeen, joten päätimme jatkaa vielä kolmannelle reitille - Marienwegille (jota sitten ei ollut merkattu karttaan ollenkaan?). Marienweg nousi kaupungin takaa vuorelle ja laski vuorelta alas johonkin päin kaupunkia.










Marienweg laskeutui lähelle vesiputouksia, joiden ympärille Bad Gastein on rakennettu. Oli ne aika mahtavat kieltämättä. Ja kovaääniset. Ja märät.





Kävelypäivän kilometrisaldoksi epäillään sellaista 10-15 kilometriä. Ottaen huomioon jyrkät maastot, ei ole ihme, että aikaa kului monta tuntia. Vesiputousten ihastelun jälkeen piti vielä kiivetä kaupungin matalimmasta paikasta korkeimpaan paikkaan, eli kaupalle. Voin kertoa, että se oli koko matkan haastavin osuus. Matka oli jyrkkää nousua, ja jaloissa tuntui jo päivän kävelyt. Ei auttanut, oli pakko saada kahvimaitoa.

Lauantaiaamu avautui Bad Gasteinissa hyvin sumuisena ja koleana. Lisäksi jalat oli niin poikki, että matkaan päästiin lähtemään vasta iltapäivällä. Matkalla kauppaan oli iskiashermo niin pirullinen, että ajattelin, ettei kävelemään päästä ollenkaan. Kipu kuitenkin helpotti ja pian oltiinkin taas eksyksissä reitillä, jota kävelykarttaan ei ollut kovinkaan hyvin merkitty. Taisi olla joko Rudolfshöhe tai Hardtweg, ei saatu koskaan selville. Tämäkin reitti nousi vuorelle, ja sisälsi pieniä polkuja metsässä ja niityllä.
(Kuvan Beatles-kassi tosiaan sisältää tyhjiä tölkkejä, joita sitten raahattiin koko metsäreissu mukana. Itävallassa ei ollutkaan panttisysteemiä. Ja Atte ei suostunut heittämään niitä jonkun yksityisen roskikseen.)



















Bad Gasteinin plussat ja miinukset:

+Luonto
+Maisemat
+"Sound of Music -vibat"
+Kävelyreitit
+Tekemistä löytyy joka makuun
+Nähtiin kauriita, oravia ja sisilisko

-Kävelyreitit semihuonosti merkitty
-Paljon ruotsalaisia
-Kylässä vain yksi kauppa, jonne matka oli pelkkää ylämäkeä

Asia joka jäi vähän harmittamaan on se, ettei päästy kävelemään riippusiltaa (jep, olisin varmaan uskaltanut), sekä se, ettei aika riittänyt käydä Hohe Tauernin kansallispuistossa. Nämähän oli tietty ihan omia valintoja, tultiin siihen tulokseen, että Bad Gasteinissa itsessäänkin riitti kyllä tekemistä.

Me suositellaan Bad Gasteinia kaikille, jotka tykkää kävellä luonnossa ja nauttii kauniista maisemista! Me aiotaan vielä palata.

Ps. Mua ärsyttää kun kuvia ei saa laitettua isommiksi (paitsi jos osaa koodata)! Jos klikkaatte kuvia, ne avautuu vähän isompina sellaisena selattavana nauhana. Sanon tämän siksi, että itse tajusin sen vasta...

16 kommenttia:

  1. Huikeita maisemia! Mahtava jotenkin tuo kuva, missä menee juna ja sen yläpuolelta alkaa paksu pilvimassa.

    Kuvajuttuun vinkkinä, että jos haluut kuvat isompina blogiin, niin sun kannattaa muokata ne tiettyyn kokoon jo ennen blogiin lataamista. Esim. mun kuvat on vaakatasossa leveydeltään 800px. Sit vaan klikkaan "näytä alkuperäinen", jolloin kuvat näkyy suoraan sopivan isoina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :)

      Ja kiitti vinkistä, yritän seuraavaan postaukseen näillä ohjeilla! :)

      Poista
  2. Mahtavia kuvia ja hienoja paikkoja. Taitaisi tuolla lakeuksien mammaa vähän huimata.
    Aivan ihanan näköistä seutua.

    Seuraavia kertomuksia odotellen

    Sirpa

    VastaaPoista
  3. Hei kyyhkyläiset!

    Hienoja raportteja, hienoja kuvia. Kateeksi ei käy, ... mutta mikä minua vaivaa?

    Jatkakaa onnellisina.

    Rauno & Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos enonen!

      Oon tosi ylpeä, kun olet osannut kommentoida. ;) Ei sun siedä olla kateellinen, just lomailit koko kesän, kun toiset paiski töitä hiki päässä...

      Jatketaan, aina :)

      Terkkuja Atelta!

      Poista
  4. Hei Impivaarasta!
    Täällä on ilma lämpenemään päin. Siitä huolimatta työputki kohti seuraavaa kesälomaa on yhä käynnissä. Matkakuvanne hieman lohduttavat. Onko seuraavalle retkelle vuoristokylään vielä paikkoja vapaana? Saatamme laittaa hakemuksen. Suihkikaa eteenpäin samalla raivolla ja järjellä. Me jatkamme blogin aktiivista seuraamista.

    Der Pate und Patin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan! Suunnitellaan kun palataan.

      Raivolla ja järjellä (ehkä vähän rakkaudellakin) pääsee pitkälle, on jo huomattu! :)

      Poista
    2. Opiskelin koulussa saksaa puoli vuotta. Joululta tultiin siihen lopputulokseen, että tekninen työ taitaa olla enempi minun juttuni.

      Mutta silti: Der Pate und die Patin.

      Poista
    3. Tai siis opettaja tuli... Joululta oli todistuksessa "tuoli" (paapan sanoin, siis nelonen) ja lupasi sen nostaa viitoseen, jos vaihdan pois.

      Poista
  5. Voih! Oltiin juuri viime keväänä noissa maisemissa laskettelemassa. Oli kyllä ihan huippua, heh, huippujahan ne. Jännä nähdä miten maisemat muuttuu eri vuodenaikojen välillä, vaikka ei silloinkaan ollut enää lunta itse kylässä. Majoittauduttiin silloin Bad Hofgasteiniin, joka oli myös ihan hyvä paikka, mutta illalla tosi hiljainen. Näköjään kesälläkin käymisen arvoista seutua! :)

    Teija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On käymisen arvoinen ehdottomasti! Tuolla oli After Ski -paikkoja vaikka kuinka, en tiedä toki miten olivat auki, me maisteltiin oluita lähinnä parvekkeella ;)

      Ja heh heh. Puujalat vaan jaksaa aina naurattaa. :D

      Terkkuja Kallelle, tänään on maisteltu Staropramen-olutta, on prahalaista ja hyvää!

      Poista
    2. Nyt kun olen muutamankin kerran tämän sivun läpi lukenut, käy minulle aina samalla tavalla. Nimittäin luen tuon Teijan kommentin päässäni aina Teijan äänellä. Paitsi tuon hymiön, sen luen Vesku Jokisen äänellä.

      Poista
  6. Yksikkö vastaanottaa Kiinan järjestyksessä halpoja koruja
    Yksiköt vastaanottava tarvikkeet Guangzhou tilata halvalla
    Yksikkö ostaa Korean vaatteet Hanoi - HCMC


    In Vietnam we call this reilu meininki.

    VastaaPoista
  7. Miten punkit, löytyikö vaatteista? Aivokuumetta paljon Itävallan punkeissa ja maan väestö on rokotettu.

    VastaaPoista