sunnuntai 7. syyskuuta 2014

KUUMA JA KAUNIS KOPER

Keskiviikosta lauantaihin asustimme mukavassa majatalossa Koperin vanhassa kaupungissa. Koperista en ollut koskaan ennen kuullutkaan mitään, ennen kuin Atte tiistaina ehdotti sinne menemistä. Bledin sateessa katsoin Koperin säätiedotusta, joka näytti kuumia lukemia, ja päätös oli tehty. Koperiin lähdettiin keskiviikkoaamuna bussilla, ja vaihtopysäkki oli Ljubljanassa. Tunnin Ljubljanassa oleilun jälkeen oltiin molemmat sitä mieltä, että se ei ehkä olisi ollut meidän paikka; Ljubljanassa oli likaista ja paljon ihmisiä. Harvoin voi kuitenkin sanoa juoneensa puolilta päivin viiniä Ljubljanan bussiasemalla.


Ljubljanasta päästiin parissa tunnissa Koperiin. Sloveniassa tiet oli kyllä ihan jäätävän huonossa kunnossa! Kuoppia oli enemmän kun asfalttia, ja yllättäen sain taas matkapahoinvoinnin päälle (ja se ei johtunut tuosta viinistä). Koperin bussiasemalta käveltiin majataloon, jossa meitä vastassa oli mukava emäntä. Emäntä kertoi kaikkea Koperin historiasta ja säästä nähtävyyksiin ja kulttuuriin. Selvisi, että Koper on kaksikielinen kaupunki, ja siellä italiaa puhuttiin lähes yhtä paljon kuin sloveenia. Italian kulttuuri on Koperissa vahvasti esillä, ja se näkyy eritoten ruoassa. Emäntä sanoi, että Koperissa kannattaa perinteisen slovenialaisen ruoan lisäksi syödä italialaisia herkkuja. 

Reissupäivästä väsyneinä me otettiin heti huoneeseen päästyämme parin tunnin päikkärit (tai minä yritin ottaa, vieressä vartin välein soiva kirkonkello ja puussa kokousta pitäneet linnut eivät varsinaisesti helpottaneet nukkumista). Iltasella lähdettiin vähän tutkimaan vanhaa kaupunkia ja syömään emännän suosittelemaan pizzeriaan. 




Torstaina oli aika pilvinen ilma, mutta ihanan lämmin. Kiertelimme rannassa ja vanhassa kaupungissa. Koperin vanha kaupunki on mitä pienin kujien rykelmä. Se on Koperin keskusta, mutta sitä ei olisi uskonut, sillä suuri osa vanhan kaupungin rakennuksista oli asuntoja. Muutamia kauppoja ja ravintoloita löytyi, mutta enimmäkseen se koostui vaan asuinrakennusten välisistä kujista. Meitä tuo ei kuitenkaan haitannut, kujia kun on mukavampi kävellä ja katsella, kuin tehdä ostoksia tavarataloissa. Iltapäivällä meidät yllätti sade, joka jatkuikin iltamyöhään asti.











       Siis tohon parvekkeen kukkalaatikkoon oli oikeasti tehty tolle kissalle sänky <3 

Perjantaina oli ihan överikuuma. Sateesta ei näkynyt enää jälkeäkään. Me lähdettiin heti aamusta ulos, ja oltiinkin auringossa koko päivä (sen huomaa kyllä noista rusketusrajoista...). Käveltiin rannasta niemen päähän ja istuttiin tovi rantakivillä katselemassa rapuja ja kuuntelemassa meren loiskintaa. Emäntä oli kertonut meille, että rantaan kokoontuu joka päivä paikallisia myymään omien maatilojensa tuotteita. Taisimme olla liian myöhään liikkeellä, sillä torimyyjiä oli paikalla vain kourallinen. Eksyttin myös muun muassa lasten voimistelunäytökseen ja illalla vielä joillekin festareille (yritin äsken googlettaa kyltin, jonka luulin olevan festarin nimi... joo se olikin vakuutusyhtiön mainos :D).































Tältä näytti meidän Koper. Kaupungissa ei ollut turisteja, eikä turistikojuja, joten aika helmipaikan Atte meille löysi. Päivät koostui lähinnä hengailusta ihmisiä katsellen ja parantaen maailmaa meidän suurella parvekkeella. Voisin mennä toistekin.

Koperin plussat ja miinukset:

+Hyvä ja halpa ruoka
+Rapujen ja kalmarin näkeminen
+Rantatie oli ihana
+Ei turisteja
+Hotellissa oli pyykkikone <3 ja ihana emäntä!

-Ei paljon nähtävää (muttei näin lyhyessä ajassa sitä kaipaakaan)
-Kirkon kellot, jotka soi vartin yli, puolelta, varttia vailla, tasalta JA vielä ekstrana noin 30 kertaa aina kun kello oli xx.47.
-Uimaranta ei ollut rantaa nähnytkään

Me lähdetään nyt käveleen rantaviivaa pitkin päämääränä tuntematon. Aurinkorasvat naamaan ja menoks! Kivaa sunnuntaita kaikille (kai nyt on sunnuntai?)!

5 kommenttia:

  1. Hyvänen aika, ensimmäinen kohteistanne, jossa olisin minäkin kielitaidollani pärjännyt (tai oikeastaan toinen, mutta Oslosta ette liiemmälti kirjoitelleet).

    Puhunhan vähän italiaa. Siis kunhan keskustellaan joko puhelinverkon valvonnasta tai paikkatietojärjestelmistä. Epäilemättä olisin noistakin aiheista muutaman birran jälkeen yrittänyt paikallisten maatyöläisten kanssa keskustelua avata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oslossa oltiin vain hukkaamassa rinkka, ei ehkä kohde ihan...

      No epäilemättä nuo olis varmaan tulleet sun keskustelussa esille. :D Kyllä täällä kuule hyvin pärjää, ei sitä montaa fraasia englantiakaan tarvita.

      Tänään oli eka ongelma, kun ei ravintolassa ollut englanniksi ruokalistaa. Saksan ja italian perusteella sain kuitenkin eteeni kasan lihaa. Eli sekin loppui hyvin.

      Poista
  2. Vaikka asutaankin talvet espanjankielisellä alueella, olen täysin myyty kaikelle italialaiselle, arvatenkin Isä Matteo (jäi juuri tauolle) on lempparisarjani jne. Meidän talvikaupungissa on mittava italialaisyhteisö, jopa samassa talossa on nyt jo tutuiksi tulleita italiaanoja, meille mieluisa lähikuppila on italialainen jne. Ja se ruoka! Kokeilkaa pastaa, juustoja, salaatteja. Ja tietysti maistelette kroatialaisia perinneruokia. Italia on muuten ihan järjettömän kaunis kieli, paljon samankaltaisuutta espanjan kanssa, mutta soljuvampi.
    Mageet rusketusraidat...
    Terkkuja viimeiseltä "Tipperin" viikolta
    Raija ja Pera

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei tarvinnut kyllä mitään muuta, kuin maistaa tuota pizzaa, niin tiesi, että jos Italiassa jotain osataan kunnolla, niin se on ruoan laittaminen.

      Poista
    2. Sehän taitaa olla nimenomaan se. Enää junatkaan kuulemma kulje ajallaan...

      Poista